hits

april 2017

Undertrykkelse? Hvilken undertrykkelse?

Arab sheikhs drinking coffee and watching parade of armed forces in Abu Dhabi, United Arab Emirates
(foto: Tribes of the World, CC-BY-SA-2.0)

Den saudiarabiske ambassadørens bortforklaringer må være en av de mest absurde tekstene om kvinners rettigheter skrevet på norsk de siste tiårene.

La oss spole litt tilbake: For litt siden ble Saudi-Arabia valgt inn i FNs kvinnekommisjon. Den norske regjeringens representanter fikk muligheten til å stemme ja eller nei til dette. Det var en klar mulighet for Norge til å protestere mot Saudi-Arabias grove kvinneundertrykking. Likevel har utenriksminister Børge Brende i flere dager nektet å svare på hva Norge stemte. Han viser til at det ikke er vanlig at land sier hva de stemmer i FN, som om det er noen unnskyldning eller forklaring. 

Så meldte Saudi-Arabias ambassadør seg på i debatten. Ambassadøren påstår at kvinner i Saudi-Arabia ikke mangler rettigheter, men tvert i mot er «bortskjemte». Han skriver: «Tanken om at saudiske kvinner er undertrykte og er skapt for å tjene og tilfredsstille mannen er helt feil. Faktisk er det motsatt.». Samtidig som han kommer med et sleivspark mot «enkelte norske politikere» som han mener er mer opptatt av ytringsfrihet enn å lytte til dem de kritiserer. 

En kjapp kikk på Saudi-Arabia gir ikke et inntrykk av noe likestilt land, for å si det forsiktig. Faktisk er Saudi-Arabia ranket som nummer 141 av 144 land når det gjelder likestilling av World Economic Forum. Kvinneundertrykkelsen er dyp, brutal, systematisk, og har full støtte fra staten. For å nevne noen av reglene som gjelder i Saudi-Arabia: 

  • Kvinner er ikke myndige. Alle har mannlige verger. Vergene tar beslutninger for dem på livsviktige områder som: helse, reisetillatelse, offisielle søknader, ekteskap, skilsmisse, utdanning, arbeidsforhold og åpning av bankkonto.
  • Kvinner er segregert ved lov fra mannlige arenaer.
  • Det er ingen aldersgrense for ekteskap. I praksis er seksuelt slaveri for barn lovlig, om ikke helt akseptert.
  • Kvinner får ikke snakke med menn de ikke er i slekt med alene.
  • Kvinner får ikke kjøre bil eller sykkel. 
  • Kvinner får ikke vise hud utover ansikt og hender (selv om det her er en viss fleksibilitet fra region til region). 
  • Kvinner får ikke bruke samme treningsstudioer og svømmehaller som menn. 
  • Voldtektsofre straffes ofte for voldtekt. 
  • Slaverilignende forhold for kvinnelige utenlandske tjenere er vanlig.

(Kilder: Human Rights Watch, Amnesty International, US State Department, BBC, The Guardian, International, Unicef, International Trade Union Confederation.)

Ambassadøren mener imidlertid at disse lovene sørger for at kvinnene har det godt, og at de er designet for å «ta vare på kvinnen». Det er altså til deres eget beste. 

Da kunne man kanskje gjort det åpenbare grepet for å teste den påstanden: Man kunne gitt kvinner stemmerett, latt dem bli myndige, sette en stopper for overgrep, kort sagt begynt å behandle kvinner som fullverdige mennesker. Man kunne latt dem velge selv. 

I 1869 kom filosofene John Stuart Mill og Harriet Taylor Mill med et spørsmål jeg gjerne skulle hørt ambassadørens svar på: 

Hvis kvinner har det så bra i systemet de lever under, hvorfor ikke bare gi dem valget om de vil være fri eller ikke? Stemmeretten, kanskje, så de kan stemme for å fortsette den deilige, bortskjemte undertrykkelsen de lever under? 

Boken til ekteparet Mill er 150 år gammel. Og dagsaktuell for Saudi-Arabia. Det sier sitt.

Saudi-Arabia undertrykker kvinner. Hensynsløst, brutalt, og i alle livets arenaer. Ambassadørens bortforklaringer rikker ikke på det. Hvordan systemet ambassadøren representerer kan ha noe som helst med frihet og trygghet for kvinner å gjøre er det nok bare den saudiske ambassadør som vet.

Vi i Norge kan ikke endre Saudi-Arabias lovgivning. Men vi kan støtte opp om kvinneforkjempere i Saudi-Arabia. Den unge generasjonen som ønsker endring. 

Vi kan for eksempel slutte å selge utstyr til Saudi-Arabias militære, som bidrar til den brutale politiske undertrykkelsen i landet. Dette foreslo SV nylig i Stortinget, men ble nedstemt av regjeringspartiene. Og så kan vi si tydelig ifra i internasjonale fora som FN, at vi ikke aksepterer Saudi-Arabia som en seriøs partner når det kommer til kvinners stilling.